Total de visualitzacions de pàgina:

dilluns, 12 de desembre del 2011

Els safareigs dels vius i dels morts

Rètol que indica el punt més macabre de la visita guiada a la colònia Vidal de Puig-Reig
           
         En un article anterior ja ens vam ocupar de la responsabilitat dels ajuntaments en el subministrament d'aigua a les antigues viles i ciutats en èpoques no tan llunyanes on no arribava l'aigua corrent a les llars. 
La funció dels safareigs, en una època on tampoc hi havia rentadores a casa era essencial. Així mateix, van esdenir llocs importants des del punt de vista de la socialització de les dones i ens han deixat expressions tan recorrents com ara "fer safareig".  
        Els "safareigs dels vius i dels morts" que trobem a la colònia Vidal de Puig-Reig són una curiosa instal·lació doble, de la qual només se n'ha conservat una part. En realitat eren dos safareigs perfectament diferenciables, l’un pels “vius” (els sans) i l’altre pels “morts”, destinat a rentar la roba de malalts i difunts. La raó era ben senzilla i pràctica, i tenia relació amb les preocupacions sanitàries de l'època. Per impedir o frenar epidèmies en alguns nuclis de població, com ara colònies industrials, s'hi establien normes d’ús dels safareigs considerades irrenunciables pels seus usuaris. A la colònia industrial de Can Vidal se n’ha conservat el dels vius, inicialment al descobert i posteriorment tancat. Segons els testimonis vius, les dones s'hi concentraven els diumenges, hi feien la bugada i, de pas, safareig.
Safareig dels vius

         

1 comentari:

  1. Hi feien la bugada, es socialitzaven, s'explicaven les misèries i les alegries, s'ajudaven, cantaven i reien, ploraven, es confessaven i als vespres, fins i tot, "pecaven". En aquella època gairebé tot allò relacionat amb la VIDA era pecat...

    ResponElimina